Kurugöl

İlçe merkezine uzaklığı 14 km’dir. Yolları asfalt, köy içi yolları parke taşla kaplıdır. İçme suyu şebekesi yeterli düzeydedir. 2 derslikli okulu mevcut olan köyde öğrenci sayısının azlığı nedeniyle taşımalı eğitim hizmetinden faydalanılmaktadır. Köyün camisi vardır.

Köyün esas geçim kaynağı fındıktır. Köyde arıcılık, alabalık yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Alternatif tarım olarak ise meyve yetiştiriciliği popülerlik kazanmaktadır.

Eski adı “Kurucagöl” olan Kurugöl, deniz seviyesinden yaklaşık 350 m yükseklikte, orman kenarında kurulmuştur. Adını, köyün biraz yukarısında bulunan ve kışın göl halini almasına rağmen, yazın kuruyan ve çorak bir araziye dönüşen Kurugöl Gölü ve Kanyonu’ndan almaktadır. Bu bölge, ilçemizin eşsiz doğal güzelliklerinden biri olarak her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumundadır.

Osmanlı Devleti’nin birinci teşkilatlanma safhasında Bolu Sancak Beyliği kurulmuş ve Akçakoca, o günlerde “Akçaşâr” olan adıyla 15 köylü bir merkez olarak Bolu Sancak Beyliği’ne bağlanmıştır. Söz konusu 15 köyden biri olan Kurugöl, eski yerleşim yerlerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir. O yıllarda Kurucagöl olarak adlandırılan köy, 1700’lü yıllardan itibaren çeşitli sebeplerden dolayı boşaltılmış ve terk edilmiştir. Ancak 1800’lü yılların sonlarına doğru gerçekleşen 93 Harbi’nin ardından Ordu’nun çeşitli bölgelerinden Kurugöl’e birbirini izleyen göçler yaşanmış ve günümüzdeki köy nüfusunun temeli atılmıştır.

Köyün düğün, cenaze ve diğer gelenekleri kendine has örf ve adetlere göre sürdürülmektedir.