Hemşin

İlçe merkezine uzaklığı 15 km’dir. Yolları asfalt, köy içi yolları parke taşla kaplıdır. İçme suyu şebekesi mevcuttur. 1 derslikli okulu mevcut olan köyde öğrenci sayısının azlığı nedeniyle taşımalı eğitim hizmetinden faydalanılmaktadır. Köyün camisi vardır.

Geçmişte ağırlıklı olarak yaylacılık yapan yöre halkı, günümüzde fındık tarımı ile uğraşmaktadır. Temel geçim kaynağı fındıktır. Bunun yanı sıra küçük girişimler çerçevesinde kümes hayvancılığı ve büyükbaş hayvancılığına da devam edilmektedir.

“93 Harbi” olarak bilinen göç esnasında Artvin’in Hopa ilçesinden bölgeye yerleşilmiştir. Köyün adı kurulduğunda “Hemşin”di fakat bir süre sonra “Armutlu” olarak değiştirildi. Daha sonra köy halkının tamamının Artvin Hopalı ve Hemşin kökenli olması nedeniyle söz konusu isim yeniden “Hemşin” olarak değiştirilmiştir.

Kalabalık aile yapısına sahip olan köyde, Hopa Hemşinlilere özgü, “Hemşince” adı verilen bir dil konuşulur. Bu dil, yöreye özgüdür. Düğün cemiyetleri tulum ile olan köyde, “Hemşin Horonu” oynanmaktadır. Köyün yemekleri arasında papa, abur, gağişug, hats purt, polama, gencgun, cemur, gatneras bulunmaktadır.

Minare, mihrap, minber ve tavanları el işi tahta oymacılığının güzel birer örneği olan, tamamı ahşap, “çantı” mimari tarzıyla yapılmış Tarihi Hemşin Camii, köyün görülmesi gereken değerlerindendir.